لوله اتصالات پلیکا u-pvc چیست
لوله اتصالات پلیکا U-PVC که مخفف پلی ونیل کلراید سخت شده ( سلب ) است ، یک از انواع محصولات تاسیسات مکانیکی و الکتریکی است که از ماده اولیه پلیمر PVC ( پی وی سی ) ساخته میشود و به دلیل ویژگیهای خاص خود در لوله کشی های آب ، فاضلاب ، سیستم تهویه و برق مورد استفاده قرار می گیرد . این لوله ها به دلیل سبک بودن ، هزینه پایین ، در دسترس بودن و طول عمر بالا ، به یکی از محبوب ترین انتخاب ها برای لوله کشی تاسیسات مکانیکی و الکتریکی تبدیل شدهاند .
1 . لوله اتصالات پلیکا U-PVC چیست
لوله اتصالات پلیکا ( پولیکا ) در واقع همان محصولات از جنس U-PVC است که اولین تولید کننده آن در ایران پلیکا نام داشت و به همین نام در ایران شناخته شد و عامه مردم نام پلیکا را برای لوله های PVC خاکستری رنگ انتخاب کردند و نام پلیکا بر روی این جنس لوله اتصالات ماند .
ترکیب ماده اولیه پلیمر پی وی سی ( پلی ونیل کلراید ) و حدود 20 درصد فیلر معدنی پر کننده ( مثل کربنات کلسیوم ) ، رنگدانه ، رزین ، پایدار کننده ( استابلایزر ) ، روان کننده ( تسهیل در روند تولید ) و میکس در دمای مناسب محصولی به دست می آید به نام U–PVC پی ونیل کلراید سخت ( سلب ) که ماده اولیه محصولات مختلفی مثل لوله و اتصالات پلیکا و در و پنجره پی وی سی و … می باشد .
در کل تفاوت اصلی PVC و U–PVC در ترکیب فیلر معدنی و مکمل های مختلف با پلیمر پی وی سی و ساخت ماده ای جدید برای خوراک صنایع تولیدی می باشد ( بسته به محصول نهایی صنایع درصد ترکیب پی وی سی و فیلر معدنی و رزین های مربوطه متفاوت است ) .
طبق استاندارد ایران لوله و اتصالات پلیکا U–PVC در بازه رنگی سفید تا مشکی ( طوسی ، خاکستری ) تولید می شود و با اضافه کردن کم تر از یک درصد رنگ دانه به ماده اولیه ( ماده اولیه بسته به پتروشیمی تولید کننده سفید و کرم می باشد ) رنگ نهایی محصول به دست می آید که تفاوت رنگ هیچ ارتباطی با میزان کیفیت ندارد . ( گاها لوله اتصالات به رنگ زرد و نارنجی نیز تولید می شود ) .
2 . انواع لوله اتصالات پلیکا u-pvc
لوله اتصالات پلیکا U-PVC مصارف بسیار زیادی در لوله کشی آب ، فاضلاب ، تهویه مطبوع و برق تاسیسات مکانیکی و الکتریکی ساختمانی ، صنعتی و کشاورزی دارند و دسته بندی آن ها به سه نوع کلی :
1 . لوله و اتصالات ضعیف : مناسب برای لوله کشی تاسیسات برق ( محافظ سیم و کابل برق و مخابرات ) ، تهویه مطبوع ( انواع ونت و هواکش ) که هیچ گونه فشار اضافه ای به لوله کشی و سیستم تاسیسات وارد نمی شود و صرفا لوله کشی وظیفه محافظت را دارا می باشد .
2 . لوله اتصالات نیمه قوی ( متوسط ) : مناسب برای لوله کشی تاسیسات مکانیکی فاضلاب ، دفع آب باران و ناودانی و لوله کشی تاسیسات برق ( محافظ سیم و کابل برق و مخابرات ) که به صورت دفنی و تحت فشار اجرا می شود . که این نوع لوله اتصالات برای لوله کشی تاسیسات تخت فشار متوسط و بار متوسط اجرا می شوند .
3 . لوله اتصالات قوی : از این نوع محصول برای لوله کشی آب تحت فشار شرب و مصرفی معمولا در رایزر های اصلی ( سایز بزرگ ) در ساختمان های بلند مرتبه ، تاسیسات استخر ، موتورخانه و کشاورزی استفاده می شود . تفاوت اصلی این نوع محصولات در روند تولید علاوه بر وزن و ضخامت ، استفاده از رزین های پایه معدنی مثل روی و منیزیم به جای سرب می باشد که برای مصارف آب ، بهداشتی و غیر سمی باشد .
لوله ها طبق عرف بازار ایران در شاخه های 6 متری ( گاها نوع قوی آن در شاخه های 4 یا 5 متری ) تولید و عرضه می گردند و سایز بندی کلیه محصولات لوله و اتصالات پلیکا U–PVC از 20 تا 40 میلیمتر برای تاسیسات الکتریکی ، از 40 تا 63 میلیمتر برای لوله کشی آب تحت فشار و از 63 تا 160 میلیمتر برای فاضلاب و در بعضی موارد خاص و صنعتی یا بین شهری تا 300 میلیمتر نیز تولید می گردد .
لوله و اتصالات پلیکا U–PVC در دو نوع چسبی و پوش فیت اجرا می شوند که نوع چسبی بیشترین سهم بازار را دارد و اجرای آن ازران تر و محصولاتش در دسترس تر می باشد و نوع پوش فیت به صورت بست و فشاری با اورینگ آب بندی اجرا می شود که اجرای آن گران تر و سریع تر می باشد ( شکل و سایز بندی محصولات در چسبی و پوش فیتی با هم متفاوت است )
3 . مزایا و معایب لوله اتصالات پلیکا U-PVC
مزایا لوله اتصالات پلیکا U-PVC :
مقاومت در برابر خوردگی انواع اسید و باز و مواد شیمیایی
وزن سبک و انعطاف پذیر
نارسانای الکتریکی و حرارتی
قیمت ارزان به علت تولید انبوه ماده اولیه و محصول نهایی در ایران
ضد حریق بودن و غیر قابل اشتعال
معایب لوله و اتصالات پلیکا U–PVC :
شکننده بودن در سایز های بالا
سختی حمل و نقل به علت 6 متری بودن لوله ها
عدم رعایت سایز های استاندارد در برخی برند ها به علت مستحلک بودن ماشین آلات ( سایز اجناس بعضی از کارخانجات از سایز استاندارد کمی بزرگتر یا کوچک تر است )
گاها بعضی از تولید کنندگان با ایجاد گرافیک و زاعده های مختلف روی محصولات خود ادعای نوع بی صدا ( سایلنت ) محصول خود را دارند که این کاملا استباه است ، برای از بین بردن و صدا گیری سیالات در سیستم لوله کشی یا باید از کاور و عایق های محافظ مخصوص در لوله کشی تاسیسات استفاده کرد یا از نوع لوله اتصالات سه لایه ( یک لایه فوم در وسط ) استفاده کرد که به هیچ عنوان مقرون به صرفه نبوده و در موارد خاص همچون مراکز درمانی استفاده می شوند .
4 . استاندارد های ملی ایران برای انواع لوله اتصالات پلیکا U-PVC
استاندارد های ملی ایران برای لوله اتصالات پلیکا U-PVC بسته به مصرف و نوع آن در لوله کشی های تاسیسات مختلف آب رسانی ، برقی ، فاضلابی ، کشاورزی ، صنعتی و بین شهری متفاوت می باشند .
استاندارد لوله اتصالات U-pvc برقی ISIRI 11215-21 لوله کشی تاسیسات الکتریکی محافظ سیم و کابل برق و مخابرات
استاندارد لوله اتصالات U-PVC ناودانی ISIRI 12142-1 لوله اتصالات جهت سیستم هاي لوله کشی آب باران و ناودانی
استاندارد لوله اتصالات U-PVC فاضلاب شهری ISIRI 9118-1 لوله اتصالات جهت سیستم های فاضلاب شهری
استاندارد لوله اتصالات U-PVC فاضلاب ساختمانی ISIRI 9119-1 لوله اتصالات جهت تاسیسات فاضلاب ساختمانی و خانگی
استاندارد لوله U-pvc آبرسانی ISIRI 13361-2 تاسیسات مکانیکی لوله کشی آب شرب و مصرفی تحت فشار ( لوله ها )
استاندارد اتصالات U-pvc آبرسانی ISIRI 13361-3 تاسیسات مکانیکی لوله کشی آب شرب و مصرفی تحت فشار ( اتصالات )
5 . سوالات متداول در خصوص اجرا ، نصب و نگهداری لوله اتصالات پلیکا U-PVC
آیا کیفیت محصولات لوله اتصالات پلیکا U-PVC در رنگ های مختلف ( سفید یا طوسی ) متفاوت است ؟ خیر ، ماده اولیه pvc سفید مایل به کرم رنگ می باشد و استاندارد ایران بازه رنگی سفید تا مشکی می باشد ( گاها بعضی از محصولات به رنگ زرد و نارنجی می باشند ) که با اضافه کردن رنگ دانه به ماده اولیه در پروسه تولید محصول نهایی سفید ، مشکی یا طوسی می شود .
لوله و اتصالات پلیکا U–PVC تماما از مواد اولیه پی وی سی تشکیل می شوند ؟ خیر ، ماده اولیه PVC ( پلی ونیل کلراید ) با اضافه کردن فیلر ( پر کننده ) ، استابلایزر ( تثبیت کننده ) ، رنگدانه ( براق یا کدر ) ، روان کننده ( تسهیل کننده تولید ) و میکس در دمای معین تبدیل به U–PVC پلی ونیل کلراید سخت ( سلب ) شده که ماده اولیه آماده برای صنایع مختلف می باشد .
اجرا لوله اتصالات فاضلابی چسبی بهتر است یا پوش فیت ؟ نوع و سایز لوله اتصالات مصرفی در دو اجرا چسبی و پوش فیتی متفاوت اند ، لوله اتصالاتی که با چسب اجرا می شوند ارزان تر و در دسترس تر می باشند و نوع پوش فیتی گران تر و سریع تر اجرا می شوند . انتخاب اجرای کدام محصول بسته به زمان و بودجه متفاوت است ولی می توان در پروژه های بلند مرتبه از تلفیق هر دو برای هم مقرون به صرفه هم اجرا سریع ، استفاده کرد .
تفاوت لوله اتصالات فاضلابی بی صدا ( سایلنت ) با معمولی در چیست ؟ در صورت اجرای صحیح تاسیسات ، استفاده از بست های مناسب ، استفاده از اتصالات 87.5 درجه به جای 90 درجه و کاور کردن لوله ها با عایق مناسب مقدار قابل توجهی از صدای سیالات فاضلاب در طبقات مختلف کاسته می شود . راه حل دوم آن است که از لوله اتصالات سه لایه ( لایه وسطی فوم ) استفاده کرد که بسیار هزینه بر می باشد .
برای خرید این محصول ( لوله و اتصالات پلیکا U–PVC ) از فروشگاه سپهر پایپ sepehrpipe ( محصولات استاندارد و با کیفیت ) اینجا کلیک کنید .